Oedeem

Bij oedeem is er een opeenhoping van vocht aanwezig in een of meerdere ledematen. Dit kan zorgen voor een zwelling van de huid. Dit kan komen door een ontsteking, allergische reactie of een obstructie van het lymfevatstelsel. De meest voorkomende oedeemvormen zijn lymfoedeem, veneus oedeem en lipoedeem.

Lymfoedeem

Bij lymfoedeem is er een teveel aan lymfevocht aanwezig, waardoor het zich ophoopt in een of meerdere ledematen. Dit komt door een obstructie van het lymfevatstelsel, waardoor het vocht niet goed meer kan worden afgevoerd. Het kan zijn dat dit vanaf de geboorte al aanwezig is en zich uit op latere leeftijd (primair oedeem), maar kan ook ontstaan doordat de lymfeklieren zijn beschadigd of zijn weggehaald (secundair oedeem). Dit is vaak het gevolg van een lymfeklierdissectie, bestraling, chemotherapie of operatie. Het weefsel waar het oedeem zich bevindt voelt rubberachtig en geeft een zwaar gevoel. Het zorgt voor pijn en het weefsel kan flink in omvang toenemen. Ook is er kans op tintelingen, huidafwijkingen en bewegingsbeperkingen.

Veneus oedeem

Bij veneus oedeem, ook wel chronische veneuze insufficiëntie (CVI) genoemd, is een defect aanwezig in het kleppensysteem van de aderen in de benen. Dit verhindert de terugstroom van het bloed naar het hart. Hierdoor wordt lymfevocht onvoldoende afgevoerd, waardoor de benen kunnen opzwellen. Dit zorgt voor rusteloze en zware benen en de kans op spataderen is hierdoor groter. Als er bij veneus oedeem in het weefsel wordt gedrukt, blijft er een putje achter. Dit noemen we pitting oedeem. Bij gewoon lymfoedeem zal de huid terugveren als er in het weefsel wordt gedrukt.

Lipoedeem

Bij lipoedeem is er een opeenhoping van vet en vocht. Het is een chronische aandoening die bijna alleen maar bij vrouwen voorkomt en zich kenmerkt door zwelling in de heupen, bovenbenen en knieën. De enkels en voeten zijn vaak vrij van zwelling. Het weefsel laat zich niet indrukken, wat bij lymf -en veneus oedeem wel het geval is. Waardoor deze ophoping ontstaat is niet geheel duidelijk, maar is vaak wel erfelijk overdraagbaar. Veel bewegen en diëten heeft vaak geen tot weinig invloed. De benen kunnen zwaar voelen en hebben snel neiging tot blauwe plekken.

De behandeling van oedeem

Bij lymf -en veneus oedeem zijn er verschillende behandelingen mogelijk om ervoor te zorgen dat het lymfevatenstelsel weer gestimuleerd wordt en zo het oude proces weer oppakt. Het kan dus zijn dat het oedeem zover gereduceerd wordt, dat u er geen last meer van heeft. Bij lipoedeem blijft het chronische aspect aanwezig, maar kunnen we wel het lymfevocht reduceren, waardoor u minder last heeft van de ophopingen.

De verzamelnaam voor behandelingen bij oedeem is oedeemtherapie. Dit kan bestaan uit het zwachtelen of aanmeten van compressiematerialen zoals zwachtels of therapeutisch elastische kousen (TEK). Daarnaast kunnen we er door middel van manuele lymfedrainage voor zorgen, dat het lymfestelsel weer geactiveerd wordt. Dit kan ondersteund worden door middel van lymfetape en beweging- en huidadviezen.

Mogelijke behandelingen
Intakegesprek

Intakegesprek huidtherapie

Heeft u een huidprobleem en wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Graag bekijken wij samen met u de mogelijkheden! Een intake is geheel kosteloos en vrijblijvend.
Littekenmassage

Littekentherapie

Littekentherapie kan bestaan uit een combinatie van verschillende behandelingen. Dit om het litteken te verzachten, te versoepelen en minder zichtbaar te maken.
Producten Medik8

Product- en huidadvies

Benieuwd wat u zelf kunt doen om uw huid in een optimale conditie te houden? Tijdens een persoonlijk product- en huidadvies brengen wij onze expertise graag aan u over!

Intake inplannen

Laat uw gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op om de afspraak vast te zetten. U kunt enkele voorkeursdata opgeven binnen onze openingstijden.

 • Ma
  13:00 – 21:00
 • Di
  08:30 – 17:00
 • Wo
  08:30 – 12:30
 • Do
  08:30 – 17:00
 • Vr
  08:30 – 15:00
 • Za
  op afspraak

Plan een intake

Vrijblijvend en kosteloos!

Om u de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website gaat u hier automatisch mee akkoord. Wilt u meer informatie? Klik dan hier.